شاید بتوان بحث بر سر ضرر یا منفعت مشروبات الکلی را از جنجالی ترین بحثهای دنیا دانست، هم از لحاظ مذهبی و هم از لحاظ پزشکی و علمی. از لحاظ مذهبی، الکل از اصلی ترین علل اختلاف میان ادیانی نظیر اسلام با زندگی سکولار غربی میباشد چرا که ادیانی نظیر اسلام نه تنها مصرف مشروبات الکلی را حرام میدانند بلکه مصرف کنندگان آن را هم تحریم میکنند. یک مسلمان معتقد برای تحریم مشروب الکلی حتی در میهمانی یا میزی که مشروب در آن صرف شود حاضر نمیشود. در بین غربی ها نیز، تعداد زیادی از افراد مسیحی و یا مذهبیونی نظیر مورمونها (مذهب رایج در ایالت یوتا در آمریکا) از الکل پرهیز کرده و آن را نوشیدنی شیطانی میدانند. معروف است که حتی فرماندار فعلی ایالت یوتا (جان هانتزمن از میلیاردرهای آمریکایی) در هیچ یک از میهمانی هایش مشروب صرف نمیکند و جورج بوش رییس جمهور سابق آمریکا هم ظاهراً الکل را کاملاً ترک کرده بود.
در عین حال، بسیاری از مردم دنیا معتقدند مصرف الکل و مشروبات در حد اعتدال ضرری نداشته و حتی منافعی هم دارد و لذا مصرف الکل در جهان کماکان سیر صعودی دارد و به اصلی ترین نوشیدنی میهمانی ها و مراسم و گردهمایی ها تبدیل شده است.
اگرچه بحث مذهبی عقیدتی در باره الکل بحث داغی است اما بحث علمی – پزشکی مربوط به الکل داغتر و جنجالی تر میباشد و از دهه ۹۰ آغاز شده است. در سال ۱۹۹۲ برای اولین بار دکتر “رنود” فرانسوی ادعا کرد که علیرغم مصرف زیاد چربی های اشباع شده جامد (نظیر پنیرها و چربی حیوانی) توسط فرانسوی ها، بیماری های قلبی در فرانسه چندان رایج نیست و او این را معما و یا شگفتی فرانسوی (French paradox) خواند چرا که چربی های جامد در آن زمان مقصر اصلی انسداد رگهای قلب و بیماریهای قلبی شناخته می شدند و فرانسه هم به کشور پنیر و شراب معروف است و لذا بسیاری فرض کردند که شراب اثر مخرب پنیر و چربی ها بر قلب را خنثی میکند.
معمای فرانسوی
موضوع سلامت قلب فرانسوی ها (که بعدها توسط بسیاری از آماردانان اغراق آمیز خوانده شد) و تئوری ارتباط آن با مصرف شراب قرمز، موجب افزایش ۴۴ درصدی فروش این نوع شراب در آمریکا گردید و شرکتهای شراب سازی هم از این امر استقبال کردند. اما آیا واقعاً تحقیقات علمی و اجتماعی برای شراب و یا سایر مشروبات الکلی منافعی قائلند یا خیر؟
اثر شراب در زندگی فرانسوی ها
در طی ۲ دهه گذشته، این سوال بسیار جنجال برانگیز بوده است. اما واقعیتهای مطلب:
اگرچه آمار بیماری قلبی در فرانسه از آمریکا کمتر است اما داده های سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد آمار واقعی بیماریهای قلبی در فرانسه از آمار منتشر شده به مراتب بیشتر میباشد و مشابه کشورهای همسایه اش میباشد و این یک فرض اشتباه است که فرانسوی ها سالمترین قلبها را دارند.
بسیاری از محققان، مصرف چربی نوع طبیعی حیوانی و یا لبنیات را به مراتب کم خطرتر از مصرف چربی های اشباع شده از نوع “ترانس” و یا هیدروژنه (نظیر مارگارین) که در آمریکا رایج میباشد میدانند و برای شاهد از افرادی مثال میزنند که در روستاهای کشورهایی مثل بنگلادش، هند، ایران، آذربایجان، ترکیه و …. دهها سال هر روز از پنیر و چربی های حیوانی استفاده میکنند ولی آمار ناراحتی قلبی در آنها بیشتر از بقیه نیست.
بسیاری از متخصصین تغذیه علت اصلی سلامت قلبی فرانسوی ها را مصرف غذای سالمتر ولی به مقدار کمتر (در مقایسه با آمریکایی ها) میدانند و نه شراب.
کماکان بعضی تحقیقات، مصرف “معتدلانه” الکل (نه فقط شراب) را در سلامت قلب موثر میدانند زیرا الکل به بالا بردن کلسترول نوع مفید و رقیق کردن خون و کم کردن فشار خون کمک میکند. اما این ربطی به شراب و فرانسوی ها نداشته و در سایر مشروبات الکلی هم دیده شده است. متخصصینی نظیر “کی فیلمور” به اشتباهات علمی این تحقیقات اشاره کرده و اثر الکل در سلامت قلبی افراد را بسیار ناچیز و کم میدانند و در عین حال نشان میدهند که مستی گاه بگاه و یا افراط گری در مصرف الکل میتواند هر گونه اثر مصرف متعادل الکل را خنثی کند و به مراتب برای سلامت قلب خطرناکتر باشد تا ننوشیدن الکل. به همین دلیل، الکل کماکان از عوامل اصلی مرگ و میر و ناراحتی های قلبی (و کبد و ..) در کشورهای غربی میباشد.
انگور
یک سری تحقیقات جدید عامل اصلی خواص مفید شراب قرمز را ماده ای بنام رزوراترول (Resveratrol) معرفی میکنند که گاهی “عصاره حیات و طول عمر” خوانده میشود. اما منشا این ماده خارق العاده پوست انگور قرمز میباشد و نه شراب (هنگامی که باکتری ها و قارچها در محیط تاکستان انگور زیاد باشند این ماده برای طول عمر میوه و مقاومت آن در پوست انگور قرمز تولید میشود) و لذا انگور قرمز با هزینه و عوارض جانبی کمتر میتواند از شراب در این مورد موثرتر باشد. علاوه بر خواص ضد سرطانی، رزوراترول به کاهش قند خون هم کمک میکند. البته بعضی از تحقیقات جدید کارآیی این ماده در انسانها را فقط در غلظتها و مصرف بسیار بالا ممکن میدانند.
الکل و سرطان
سازمان بین المللی تحقیقات سرطان الکل را یکی از خطرناکترین عوامل افزایش ریسک سرطان (سینه، کبد، گلو، معده، روده، دهان، تخمدان، پروستات و ..) میداند. برای مثال تحقیقات جدید نشان داده است که مردانی که بیشتر از یک نوشابه الکلی در روز مصرف میکنند احتمال ابتلا به سرطان پروستات در آنها از دیگر مردان بیشتر است. یکی از علل سرطان زایی الکل تولید ماده سرطان زای استالدئید توسط کبد به هنگام شکستن مولکولهای الکل میباشد. مصرف الکل در هنگام حاملگی بسیار مضر میباشد و از جمله میتواند منجر به سرطان خون در نوزاد شود.
الکل و کبد
اثر الکل بر کبد
یکی از بیشترین ارگانهای بدن که از الکل لطمه میبیند کبد انسان میباشد که وظیفه اش هضم و شکستن مولکولهای الکل است. در مجموع الکل برای کبد انسان حالت “سم” دارد و همانند ویروسهای خطرناکی نظیر هپاتیت، منجر به تورم کبد (بیماری هپاتیت) میگردد. کبد با تبدیل مقداری از الکل به چربی و انباشتن آن، متورم و به مرور زخم میشود. لذا الکل با کشتن سلولهای کبد، آنها را با بافتهای “زخم” جایگزین میکند که (Cirrhosis) خوانده میشود و منجر به عدم سوخت و ساز چربی ها در بدن توسط کبد میگردد. این بیماری همچنین اغلب منجر به بیماری آب آوردگی شکم (Ascites) میگردد که در اثر جمع شدن آب در شکم میباشد.
اثر الکل بر ظاهر و پوست انسان
علاوه بر آب آوردگی و بزرگی شکم، الکل با ازدیاد اشتها موجب پرخوری و چاقی هم میگردد که خاصیت کاهش کلسترول را خنثی میکند.
بواسطه تورم و گشادی رگها، صورت و مخصوصاً بینی افرادی که الکل مصرف میکنند بیش از حد طبیعی سرخ میشود که این در بعضی سیاستمداران، هنرپیشه ها و افراد (از لحاظ مادی) موفق در غرب براحتی دیده میشود.
اثر الکل بر چروک شدن پوست صورت
از آنجا که الکل آب را از بدن جذب میکند، موجب خشکی محیط سلولها و همچنین خشکی سلولهای پوست و در نتیجه چین و چروک زودهنگام صورت و پیر نمایی میگردد (همین اثر را مصرف قهوه و دخانیات دارد).
الکل و سیستم گوارشی
الکل لایه های محافظ معده و دستگاه گوارش را مورد حمله قرار میدهد و میتواند منجر به ورم معده یا لوزه المعده، زخم مری، و زخم معده گردد.
الکل میتواند منجر به تولید اسید کلریدریک (هیدروکلریک) شود که غلظت زیادش منجر به درد معده، ورم معده، و اسیدی شدن معده میگردد.
الکل جزو “میکروبها” و “سمومی” میباشد که منجر به بیماری نشت روده (Leaky gut) می گردند و باعث میشوند تا مولکولهای هضم نشده و شکسته نشده غذا وارد خون شده و منجر به بیماریهای متعددی در بدن نظیر دیابت، آلرژی، آسم، آتیزم (کم توجهی) و سیستم دفاعی ضعیف بدن شوند.
جذب آب توسط الکل و مشکلات ناشی از آن
از آنجا که الکل آب را از بدن جذب میکند، موجب خشکی سلولها و پوست، تشنگی، یبوست، سردرد، و گاه حالت تهوع میگردد. در دراز مدت هم منجر به خشکی دیواره رگها و افزایش فشار خون میگردد.
اثر الکل بر مغز، اعصاب و شرایط روحی
اگرچه مولکولهای الکل موقتاً منجر به آهسته (آرام) شدن عکس العمل سیستم عصبی میگردند، تحقیقات نشان میدهد که مصرف الکل در دراز مدت موجب آهستگی رشد سلولهای مغز و از کارافتادگی آنها میشود. از آنجا که سلولهای مغز جز سلولهایی در بدن هستند که ترمیم آنها براحتی ممکن نیست، الکل موجب کوچک شدن مغز، اختلال در حافظه و درک، و در افراد مسن (بواسطه تولید استالدئید در کبد) آلزایمر میگردد. در فرانسه بیشتر از ۲۰ درصد بیماران تیمارستانها و مراکز بهداشت روانی دچار مشکلات ناشی از مصرف الکل میباشند.
کسانی که از الکل برای کمک به خوابیدن استفاده میکنند، در دراز مدت دچار بیخوابی و تشنج شدید مغزی به هنگام خواب شده و خوابهای پریشان و “به نظر بسیار واقعی” میبینند که موجب خستگی بدنی و بیماریهای روحی میگردد.
بسیاری از افراد الکل را برای رفع افسردگی و یا اضطراب مصرف میکنند، ولی الکل خود از عوامل اصلی ازدیاد شدید آمار افسردگی، خودکشی، اضطراب میباشد. طبق آمار، افرادی که دائماً الکل مصرف میکنند بین ۵ تا ۲۰ بار بیشتر از مردم دیگر در معرض اقدام به خودکشی هستند و در صورت اقدام موفقیتشان در کشتن خود ۷۵ بار از دیگران بیشتر است. مصرف الکل در مردان ۸۰۰ درصد و در خانمها ۳۰۰ درصد احتمال عدم تعادل روحی و روانی (جنون موقت) را افزایش میدهد که در مقایسه با آمار اثر موادی نظیر ماریجوانا، بیشتر است.
الکل و قلب و عروق
همانگونه که در مقدمه اشاره شد، بخشی از تحقیقات نشان میدهد که مصرف “معتدلانه” الکل (در حد بسیار کم و چند گرم در روز) بواسطه کاهش موقتی فشار خون (گشاد شدن رگها و جذب آب)، کاهش کلسترول و رقیق کردن خون به سلامت قلبی کمک میکند. اما گروهی دیگر از متخصصین (نظیر گروهی از محققین در نیوزیلند) هم اثر مثبت الکل بر سلامت قلب را اغراقی بیش نمیدانند و معتقدند شرکتهای بزرگ تولیدکننده مشروبات الکلی با تاکید بر چند نمونه کوچک تحقیقاتی، و چشم پوشی از نتیجه صدها تحقیقات معتبر دیگر که الکل را برای بدن مضر میدانند، سعی در افزایش فروش خود دارند. این گروه از متخصصین معتقدند الکل حالتی بینابین مواد مخدر و داروهای شیمیایی دارد و نباید با تبلیغ منافع بسیار محدود آن مردم را به مصرف آن تشویق کرد. تحقیقات مختلفی هم نشان میدهند مصرف دراز مدت الکل باعث افزایش فشار خون (بواسطه تورم و خشکی رگها) و ناراحتی های قلبی نظیر ضربان ناموزون قلب (Arrhythmia) میگردد.
الکل و اعتیاد
اعتیاد و مرگ جوانان در اثر مصرف الکل
کسانی که از نوجوانی و جوانی (زیر ۲۱ سال) شروع به مصرف الکل میکنند، تغییراتی در مغزشان ایجاد میشود که میتواند آنها را وابسته به الکل کند. همچنین وابسته شدن به الکل میتواند ژنتیکی بوده و بر نسلهای بعد هم اثر بگذارد.
از آنجا که اثر الکل بر مغز و اعصاب تدریجی میباشد، فردی که در حال مستی و یا وابسته شدن به الکل میباشد، اکثراً متوجه این امر خطرناک نمیشود و آن را انکار میکند. بدین معنا که مقادیر کم الکل قسمتی از سلولهای مغز را کشته و قدرت قضاوت افراد را ضعیف میکند و لذا فرد مصرف کننده خطر مصرف مقادیر بیشتر الکل را به درستی درک نمیکند و اکثر اوقات آن را توجیه میکند. برای همین فقط درصد کمی از مصرف کنندگان الکل به مصرف متعادل و مقادیر کم الکل (که به گفته بعضی محققین منافعی دارد) اکتفا میکنند و اکثریت مصرف کنندگان الکل قدم در سراشیبی ملایم ولی لغزنده به سمت پرتگاه (به اصطلاح آمریکایی اش Slippery Slope) “مستی” و یا “الکلی شدن” میگذارند. ۷۵ درصد افراد اذعان میکنند که بارها حد اعتدال در مصرف الکل را زیرپا گذاشته اند. آمار مرکز ملی اعتیاد آمریکا هم نشان میدهد که جوانانی که الکل مصرف میکنند احتمال اعتیادشان به مواد مخدر (نظیر کوکایین) ۵۰ برابر جوانانی است که الکل نمی نوشند.
گفته میشود در آمریکا ۹۰ درصد افراد بالغ از مشروبات الکلی استفاده میکنند و اگرچه روزی نزدیک به یک ملیون نفر برای مداوای اعتیاد به الکل معالجه میشوند ولی آمار دقیق افراد معتاد به الکل موجود نمیباشد چرا که فقط درصد کمی از این افراد متوجه الکلی بودن خود میشوند و در صدد مبارزه با آن برمیآیند. گزارش میشود که ۱۴ درصد افراد بین ۱۸ تا ۲۹ سال در آمریکا به “وابستگی به الکل” اعتراف میکنند (آمار واقعی به مراتب بیشتر میباشد) و آمار رسمی دولت آمریکا، نزدیک ۲۰ ملیون نفر یا ۱۰ درصد جمعیت بالغ را “وابسته به الکل” میداند. گروههایی بنام “الکلی های بی نام” (Alcoholics Anonymous) موجود میباشند که الکلی ها را بدون نام و نشان بدور هم جمع میکنند تا برای ترک اعتیادشان از تجربیات و دوستی همدیگر کمک بگیرند.
با اینکه الکل ماده ای مجاز است، گروه مادران آمریکایی علیه مشروبات (Mothers Against Drunk Driving MADD) گزارش میدهند که مرگ و میرهای ناشی از الکل ۶ و نیم برابر مرگ و میرهای ناشی از تمامی مواد مخدر و شیمیایی غیرقانونی میباشد. مصرف الکل در آمریکا سالانه الکل باعث مرگ و میر ۸۰ هزار نفر میشود که سومین عامل مرگ و میر در این کشور است. در روسیه که وابستگی به الکل متداول است، الکل مسئول مرگ بیش از نیمی از افراد متوفی بین ۱۵ تا ۵۴ ساله میباشد که آماری تکان دهنده است. در انگلستان آمار مرگ و میر در اثر بیماریهای ناشی از مصرف الکل در طول ۲۵ سال گذشته ۳ برابر شده است. یکی از این موارد که توجه همگانی را جلب کرد فوت دختری ۲۴ ساله بود که مصرف الکل را از ۱۷ سالگی شروع کرده بود (عکس ضمیمه). مادر و اطرافیان وی معتقدند الکل نباید براحتی در مغازه ها و میهمانی ها در دسترس نوجوانان باشد. آمار نشان میدهد که ۸۰۰ هزار کودک و نوجوان زیر ۱۵ سال در انگلیس از الکل استفاده میکنند.
الکل در هنگام حاملگی
مصرف الکل در زمان حاملگی منجر به صدمات شدید به مغز، سیستم عصبی، وزن، رشد و صورت جنین، و حتی سقط جنین میگردد و سازمان بهداشت جهانی مصرف الکل “حتی مقادیر کم” توسط خانمهای باردار را برای جنین مهلک یا بسیار خطرناک میداند. اما آمار اخیر نشان میدهد که ۳۰ درصد از خانمهای باردار در آمریکا در زمان حاملگی لب به مشروب زده اند و اکنون عقب ماندگی نوزادان در آمریکا (در اثر مصرف الکل توسط مادر) از سایر بیماری های مادرزادی پیشی گرفته است. نوزادانی که از این امر رنج میبرند اکثراً چشمها، بینی و سر کوچک، لب نازک و پلکهای تا شده دارند (عکس ضمیمه) که بیماری جنینی ناشی از الکل (Fetal alcohol syndrome) نامیده شده و به یکی از مهمترین موضوعات پزشکی کودکان تبدیل شده است.
عوارض الکل بر جنین و نوزادان
متاسفانه چون لطمه به جنین دائمی و درازمدت میباشد، علاج کامل برای بیماری ناشی از الکل در نوزادان موجود نمیباشد و گفته میشود سیستم بهداشتی آمریکا برای کمک به هریک از این افراد حداقل یک ملیون دلار خرج میکند، و با این حال این افراد در تمام عمر خود دچار مشکلات بدنی، روحی و روانی میباشند که ناشی از بی بند و باری و بی انصافی مادرانشان در حق آنها میباشد (برای مشاهده تغذیه بهینه خانمها در زمان باروری به مقاله قبلی رجوع کنید).
الکل و قوای جنسی
مصرف الکل در چند ساعت اول میتواند موجب افزایش تحرک و میل جنسی گردد. اما ادامه مصرف الکل در دراز مدت در آقایان به ضعف جنسی منجر می گردد و در خانمها به برهم خوردن عادت ماهانگی آنها. همچنین، بواسطه اثر الکل در کاهش تستاسرون (هورمون مردانگی و تولید اسپرم)، آقایان میتوانند در تولید فرزند و باروری همسرشان با مشکل روبرو شوند.
اثر الکل در تغذیه و جذب مواد غذایی در بدن
در حالیکه سیگار اشتهای افراد را تقلیل میدهد (یکی از دلایل وزن کمتر مردم اروپا و کشورهای با درصد بالای اعتیاد به سیگار)، الکل این اثر را ندارد. چون هر گرم الکل ۷ کالری انرژی در خود دارد، میتواند موجب افزایش وزن در افراد گردد. الکل بواسطه نیاز کبد برای سوخت و ساز آن، و همچنین بواسطه اختلال در جذب ویتامینها و املاح در روده کوچک، منجر به کمبود ویتامینهای خانواده “بی” B، املاحی نظیر روی، منیزیوم و کروم، و کلسیم و ویتامین دی D در بدن میگردد که این به نوبه خود منجر به بیماری های سیستم عصبی (آشفتگی، فراموشی و …) و ایمنی بدن، ضربان نامنظم و بیماری قلب، پوکی استخوان، کمبود سلولهای قرمز خون، دیابت و … میگردد.
اگرچه آبجو مقادیری ویتامین B دارد اما بواسطه وجود الکل قابلیت جذب این ویتامین از آبجو در بدن کم میباشد. در مجموع الکل در جذب ویتامینهای B۱ و B۲ و B۳ و B۷ و B۹ و B۱۲ در بدن اختلال عمده ایجاد میکند. کمبود ویتامین B۱ یا تیامین در انسان سبب بروز بیماری بریبری میگردد که معمولا با عوارض قلبی-عروقی و عوارض عصبی همراه است. عوارض عصبی کمبود ویتامین B۱ و B۱۲ نیز منجر به پلینوریت اعصاب محیطی Polyneuritis میگردد که ممکن است با یک خونریزی مغزی همراه باشد. ضعف عضلانی و بیاشتهایی ، کم شدن حرکات معده ، حالت تهوع ، تب و لاغری توام با اختلالات رویشی و عوارض پوستی از علایم دیگر این بیماری است.
الکل همچنین میتواند موجب کمبود فلزاتی نظیر کرومیوم و “روی” در بدن و در نتیجه بیماریهای هورمونی، ریه ای و ایمنی بدن گردد.
الکل و جنایات و سوانح اجتماعی
اگر به بار، پارتی و یا دیسکویی در غرب رفته باشید دیده اید که در این گردهمایی های مختلط (زن و مرد) افراد آنقدر مشروب می خورند تا “گرم” شده و رویشان باز شود و بتوانند با جنس مخالف صحبت کرده، رقصیده و یا معاشقه کنند. اما از آنجا که الکل همزمان با کم کردن خجالتها، “حائلها و محذوریاتهای فکری” و همچنین قدرت قضاوت را نیز در افراد کاهش میدهد، تسهیل کننده بسیاری از جنایتها، فجایع و تصادفات میباشد. مصرف الکل در ۵۰ درصد “تصادفات منجر به مرگ” (۲۰ هزار نفر در سال) در آمریکا نقش دارد و سالانه دهها هزار خانواده سوگوار در دادگاهها به دنبال مجازات رانندگان مست خاطی میباشند. همچنین مصرف الکل در ۴۰ درصد “جنایات خشن” در آمریکا نقش دارد. یکی از تکان دهنده ترین اخبار چند سال گذشته، ضرب و شتم و تجاوز جنسی یک دختر ۳ ماهه آمریکایی توسط پدرش (یک ارتشی آمریکایی بازگشته از عراق) بود که اقرار کرد پس از مست کردن این جنایت را انجام داده است و کمتر چیزی بیاد میآورد. لازم بذکر است که گفته میشود الکل در ۳۰ درصد تجاوز به فرزندان و ۷۵ درصد خشونت و ضرب و شتم همسرها در آمریکا نقش دارد. بسیاری از زنها هم در اثر مصرف الکل و مستی با دیگران همبستر شده و ناخواسته حامله و یا دچار بیماریهای اعضا تناسلی میشوند و مسیر زندگی شان به قهقرا میافتد.
مصرف الکل در پارتی ها
برخلاف انکار بسیاری از افراد، ثابت شده است که اثر الکل پس از مصرف اولین جرعه آن در بدن شروع میشود ولی از آنجا که اثرش بر مغز و اعصاب تدریجی میباشد، فردی که در حال مست شدن میباشد، اکثراً متوجه این امر خطرناک نمیشود و آن را انکار میکند. بدین معنا که فردی که مقادیر اولیه الکل را مصرف کرده است، اگر چه مست و یا الکلی نمیباشد، قسمتی از قدرت تصمیم گیری و قضاوت خود را از دست داده است و خطر مصرف مقادیر بیشتر الکل را به درستی درک نمیکند و لذا اکثر اوقات آن را توجیه میکند. برای همین فقط درصد کمی از مصرف کنندگان الکل به مصرف متعادل و مقادیر کم الکل اکتفا میکنند و اکثریت مصرف کنندگان الکل قدم در سراشیبی ملایم ولی لغزنده به سمت پرتگاه (به اصطلاح آمریکایی اش Slippery Slope) “مستی” و بروز رفتاری خشن، خطرناک، احمقانه، تحقیرکننده و یا جنایتکارانه میگذارند.
برای مثال تحقیقات نشان میدهد که الکل یکی از مهمترین عوامل تسهیل کننده در خیانت همسران و زوجها به یکدیگر میباشد چرا که افراد غیر مست معمولاً بواسطه حائلهای ذهنی براحتی نمیتوانند خیانت را در مغز و وجدان خود توجیه کنند.
الکل در سوانح بزرگ هم نقش داشته است. یکی از این سوانح تصادف و صدمه سوپرتانکر نفتی والدیز شرکت اکسان آمریکا در آلاسکا بود که به دلیل مست بودن کاپیتان پرسابقه کشتی اتفاق افتاد و یکی از پرهزینه ترین سوانح تاریخ آمریکا بوده است که ملیاردها دلار خسارت و ضررهای جبران ناپذیری به محیط زیست آلاسکا وارد کرد.
الکل در زندگی، تجارت، سیاست و ورزش غرب
استفاده از سکس در تبلیغات مشروبات
اگرچه در چند سال اخیر در آمریکا تبلیغات گسترده ای علیه شرکتهای دخانیات منتشر میشود (و تولید کنندگان سیگار نمیتوانند در مراسم و تلویزیونها تبلیغ کنند)، نه تنها تبلیغ یا مطلبی علیه الکل و شرکتهای سازنده آن دیده نمی میشود بلکه در اکثر مسابقات ورزشی و برنامه های تلویزیونی تبلیغهای جذاب و پرخرج مشروبات الکلی دیده میشود و در اکثر آنها از خانمها یا آقایان نیمه برهنه جذاب استفاده میشود.
این شاید به علت روزمرگی الکل در زندگی غربی باشد و شاید به علت علاقه مردم و حکومتهای غربی برای استفاده از الکل به عنوان یک ماده “ضد افستردگی” ارزان برای فراموشی مشکلات خود و کشور. در روسیه بسیاری از مردم نمیتوانند بدون مصرف ودکا و مشروبات الکلی به اخبار روزمره سیاسی، اقتصادی و اجتماعی گوش دهند و یا شرایط فلاکت بار اقتصادی را تحمل کنند. در کشوری مثل انگلیس یا ایرلند، تعداد بارها از تعداد نانوایی ها و کلیساها بیشتر است و بسیاری از افراد مصرف الکلشان از آب بیشتر میباشد. صحنه افتادن افراد مست در جویها و کنار خیابانها در ایرلند و انگلیس برای بسیاری از مردم صحنه ای عادی میباشد. دو نمونه از پرفروشترین کتابهای خاطرات در غرب مربوط به داستان زندگی افرادی میباشند که با فلاکت در خانواده الکلی بزرگ شده اند و توانسته اند تا زندگی خود را بهبود دهند: کتاب (Angela’s Ashes) نوشته فرانک مک کورت، و کتاب (The Liars’ Club) نوشته خانم ماری کار.
حک نام مشروبات الکلی روی بدن خانمها برای تبلیغات
شرکتهای تولید کننده الکل از پرسودترین و با نفوذترین شرکتها میباشند و در صنایع دیگر هم سرمایه گذاری میکنند. برای مثال یکی از بزرگترین شرکتهای مواد غذایی Kraft Foods همزمان تولید کننده آبجو، سیگار (مارلبورو و غیره) و قهوه بود (سیگار و الکل و قهوه هر ۳ اعتیاد آور میباشند!). شرکت بزرگ دیگر، Coors Brewing Company از بزرگترین حامیان حزب جمهوریخواه به رهبری جورج بوش بود (علیرغم ادعای بوش که الکل مصرف نمیکند و علیرغم ظاهر خانواده دوست و مذهبی حزب جمهوریخواه). این شرکتها گستاخانه و با استفاده از تصویرها و ویدئوهای سکسی (عکس ضمیمه) مشروبات الکلی را به نوجوانان تبلیغ میکنند که این امر مورد اعتراض بسیاری از پزشکان قرار گرفته است.
سایر منافع و ضررهای الکل
ضررهای احتمالی: پوکی استخوان، برهم خوردن هورمونها (تاخیر بلوغ) و تستاسترون در آقایان، ناتوانی های جنسی (در دراز مدت)
منافع احتمالی (مصرف الکل در مقادیر بسیار کم و در کوتاه مدت): کاهش احتمال تشکیل سنگ مثانه و سنگ کلیه، سوخت و ساز غذا و کاهش حساسیت به قند خون (مصرف بلند مدت الکل این منافع را به دنبال ندارد).
نتیجه گیری
الکل حالتی بینابین مواد مخدر و داروهای شیمیایی دارد که در مقادیر بسیار کم و تحت کنترل پزشک میتوانند برای علاج موضعی موثر باشند، ولی همزمان دارای عوارض و ضررهای جانبی زیاد و حتی مرگبار میباشند. ۷۵ درصد افراد اذعان میکنند که بارها حد اعتدال در مصرف الکل را زیرپا گذاشته اند و لذا الکل به کشنده ترین و مضرترین نوشیدنی مجاز در جوامع غربی تبدیل شده است. حتی کتب مذهبی (نظیر متون اسلامی) به منافع الکل اذعان میکنند ولی از آن به عنوان “ماده ای که ضررش به مراتب بیشتر از منفعتش میباشد” نام میبرند. بیشترین اثر مخرب الکل بر کبد و مغز (سیستم عصبی و روحی و تصمیم گیری) میباشد.